Gyorsuljunk

Idén korán kezdődik a versenyszezon, és rendkívül gazdagnak ígérkezik. Január 30-án egy érdekes félmaratoni versenyre kerül sor Bukarestben, a műszaki egyetem kampuszában. Eddig úgy tudtam, hogy a hosszútávfutás nem csak egyéni, de magányos sport is, de a szezonnyitó verseny egyik újdonsága, hogy három személyből álló csapatok vesznek részt, de nem váltóban, hanem együtt kell teljesíteniük a távot. A Ro Club Maraton kezdeményezéseként induló szokatlan rendezvény komoly népszerűségnek örvend, és a szervezők meglepetésére, a fagyos idő ellenére is 70 csapat nevezett be, így kénytelenek voltak lezárni a nevezési listát, hisz a pálya nem bír meg 210-nél több versenyzőt. Félmaratoni futóversenyen még nem volt példa túljelentkezésre Romániában – ez mindeképp bíztató jel. További infók: http://www.maraton.info.ro/semimaraton-gerar.html

Azok, akik már leszaladtak egy maratoni vagy félmaratoni távot, általában előző teljesítményükhöz mérik magukat. Amint tudjuk, mi amatőrök elsősorban nem a többiekkel, hanem önmagunkkal versenyzünk. Ahhoz, hogy a kolozsvári maratonon javítsunk az időnkön, hetente legalább egyszer gyorsító edzéseket kell beiktatnunk edzéstervünkbe.

Minden edzéstervnek fokozatosságra és rendszerességre kell épülnie, ezért az alábbi javaslatokat is személyreszabottan kell beillesztenünk saját programunkba, úgy, hogy az előző, kezdőknek szóló edzésterv alapelvei ne sérüljenek.

Íme pár fartlek-ötlet: alapos bemelegítés után végezzünk 6 X 2 perces lendületes futamot, köztük 2 perces pihentető kocogassál, majd 3 X 1 perceseket 1 perc pihentetővel, majd 10 X 30 másodperces sprinteket 30 másodperc lazítással.

Az én kedvencem 5 X 300 m sprint 100 m-es kocogással közöttük, majd egy 3 perces szünet után végezzünk 5 db 200 m-es sprintet, szintén 100 m-es kocogással köztük. A végén ne felejtsük el a levezetőt és a nyújtógyakorlatokat.

Motivációként ajánlom a kedvenc videómat alázatról és kitartásról:

2 válasz: “Gyorsuljunk”

  1. Sipi

    Hiheteten. Még ilyen videókat!

  2. Szabi

    Ajánlom figyelmetekbe ezt a cikket: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1354219/Belgian-runner-Stefaan-Engels-breaks-marathon-record-365-single-year.html?ITO=1490

Válasz

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word