The land of choice

Egy évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy október 7-11. között Bukaresben zajlik a NATO tagországok parlamenti közgyűlése. Sőt azt is, hogy október 9-án szervezik meg ugyanott a 3. Nemzetközi Maratont.
Mindkét eseményszervező időben értesítette az illetékes intézményeket, hisz ilyenkor egy sor biztonsági, forgalomszabályozási intézkedésre, engedélyre van szükség, amelyeket a rendőrség nagyvonalúan jóva is hagyott, ahhoz, hogy két héttel a rendezvények előtt kiderüljon, hogy a két útvonal fedi egymást.

Ilyen is csak nálunk tőrténhet. Most nyilván a maraton szervezői kénytelenek útvonalat módosítani, ami azon kívül, hogy Bukarest esetében nem egy könnyű feladat, rendkívül sokat árthat a verseny megítélésének. Időpont módosítás kizárva, hiszen sokan már repülőjegyet váltottak, szállást foglaltak, időponthoz kötötten készültek, edztek… s nemzetközi versenynaptárat egyébként sem fog senki két hét alatt módsítani.

Összehasonlításként említeném pl. a berlini maratont, amelyen a hétvégén 41000 ember állt rajthoz, amelynek 57%-a külföldi, az iratkozásokat a verseny előtt több mint fél évvel lezártak, és az útvonalat mindenki időben ismerte, bejárhatta. Arról nem is beszélve, hogy minden versenypályát a szövetségnek engedélyeznie kell, hogy ott a 42,2 km-és táv 1 nagy kör, a Brandenburgi Kaputól a Barndenburgi Kapuig, turisztikailag is látványos útvonalon, míg Bukarestben négy 10,7 km-es kört kell szaladni. Tehát ott le lehet zárni 42 km-es főútvonalat, amelyen 41000 ember végigszaladhat, itt pedig kb. 2000 embernek 10 km-t is nehezen, s azt is csak mellékútvonalakon, tömbháznegyedek árnyékában, dudáló gépkocsik zajában.

A fentiektől függetlenül reklámozni szeretném a rendezvényt, hisz a szervezők jóhiszeműségéről, áldozatkészségéről és profizmusáról több alkalommal is meggyőzödtem, viszont a fővárosi rendőrség felelőtlenséget és amatőrizmusát nem hagyhattam szó nélkül. Én ott leszek… a még ismeretelen útvonalon.

http://bucharest-marathon.com/en/media/stiri/anunt-important/

Válasz

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word