Ne hibernáljunk!

Valaki egyszer azt mondta, hogy a tél nem olyan, mint a nyár, s bármilyen fontos ember legyen az illető, ezt a lehengerlő axiómát most nem fogom idézőjelbe tenni. Valóban nem olyan – ebben igaza volt. De csüggedésre semmi ok, azért mert lehullt a hó, nem azt jelenti, hogy ebben az időszakban csak a télisportoknak élhetünk, sőt azt sem, hogy csak drága fitness-termekben mozgathatjuk meg csontjainkat, vezethetjük le energiánkat. Én például jobban szeretek a téli hidegben, mint a nyári hőségben szaladni, és évszaktól függetlenül, mindig jobban szeretek a szabadban, mint futópadon kocogni.
A következőkben főleg azoknak ajánlok pár tippet, akik nyáron szívesen kocogtak, de a tél elbátortalanítja őket kedvelt hobbijuktól. Valóban: ilyenkor a motivació hiánya a legnagyobb akadály, hisz kint hideg van, csúszik, nedves, korán sötétedik… no de éppen ezektől lesz majd nagyobb az elégtétel és kellemesebb a forró fürdő. Ha gyenge, vagy teljesen hiányzik a motiváció, programot kell készíteni, ami arról szól, hogy ha törik, ha szakad, hetente x alkalommal szaladok x km-t. Nem árt, ha kitűzünk egy célt is: pl. felkészülünk az idény első fél- vagy egész maratonjára… mondjuk a kolozsvárira, amelyre április 10-én kerül sor.
Miután megszületett az elhatározás, és van egy cél is, már csak felszerelésünket kell az elemekhez igazítani. Minden szaladó tudja, hogy e tekintetben a legfontosabb a cipő. Télen, latyakban, hóban ajánlott terepfutó cipőben szaladni, mert ez kevésbé csúszik, stabilabb és valamivel melegebb is. Ha nincs, sebaj, jó lesz az ősszel szögre akasztott futócipő is, legfennebb óvatosabban vesszük a kanyarokat. Ami az öltözéket illeti: magasabb szárú zokni, hosszúszárú nadrág; felsőtestünkre pedig rétegesen kell magunkraöltenünk vékonyabb, izzadságáteresztő pólókat, és felül lehetőleg windstoppert viseljünk. Elengedhetetlen kellék a sapka, és ha fagypont alatt van a hőmérséklet, egy pár vékonyabb kesztyű is elkel.
A bemelegítés ilyenkor legyen hosszabb és alaposabb, és a levezető után sürgősen szabaduljunk meg nedves ruháinktól. Ami magát a szaladást illeti, a tél általában az alapozás és erősítés időszaka, úgyhogy nem ilyenkor kell a rekordok döntögetésére vállalkoznunk, inkább szaladjunk lassabban és hosszabb távokat, és ha nagyon hideg van, probáljunk inkább az orrunkon lélegezni, és közben figyeljük a téli tájat, a testünk jelzéseit, eresszük szabadjára képzeletünket, örüljünk, álmodozzunk, tervezzünk, s hagyjuk, hogy agyunkban letisztuljanak a bennünket ért információk. Lehetőleg válasszunk forgalommentes terepet. Jó szaladást!

3 válasz: “Ne hibernáljunk!”

 1. Misi

  Hát basszus, tavaly télen pompásan ment a futás, végigszaladtam az egész telet. Idén nem tudom mi üthetett belém, ha kisétálok a sarki boltig, már fáj a torkom. Borzasztó, hogy emiatt nem tudok szaladni, s csak hízok, s egyre hízok.

 2. ati

  igen, kulonbozo netes futas-tipp-terv oldalak elsokent a megfelelo cipot emelik ki. Kolozsvaron hol lehet megfelelo futocipot vasarolni, letezik egyaltalan futo szakuzlet? Es mennyit erdemes rakolteni? Egyaltalan mire kell figyelni?
  en kezdo vagyok, tobb izben nekifogtam hasonlo edzesterveknek viszont bokasulyedesem es gondolom rossz cipo miatt serulesek leallitottak. Aprilis 10-en viszont valamelyik tavnak szivesen nekiugranek.

 3. Misi

  @ati

  Itt egy link a futócipő választásról: http://www.edzesonline.hu/cikk/109/futocipo_valasztas
  Kolozsvárott esetleg a Decathlonban ha fel tudnak világosítani, hogy a te lábtípusodhoz milyen cipőre van szükséged, egyébként az a jó hírem van, hogy egy tájékoztató jellegű plakát ki van függesztve ezzel kapcsolatosan a futócipő részlegen, tehát nem idegen számukra a téma. Hátha összejön. Legutóbb mikor futócipőt vásároltam, Pestig kellett mennem a Saucony boltba, hogy szakszerű eligazítást kapjak, s ne szín alapján tukmáljanak rám valamit az Intersport hozzáértő eladói.

Válasz

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word