Miről is hallgatnak, amikor a sportról beszélnek?

Nem azzal manipulálnak, amit mondanak, sőt még csak azzal sem, ahogy mondják, hanem azzal, amiről hallgatnak – szokták mondani, s valószínű nincs ez másként a sport esetében sem. A Bernard sports rajzfilmsorozatból többet megtudok a sportról, mintha bármelyik román sporthíradóra vagy sportcsatornára kapcsolnék, ahol rögtön felvilágosítanak arról, hogy a focibiznisben ki bozgor, ki cigány, ki aromán, estetleg ki gay, vagy – jobbik esetben – arról, hogy melyik focistának a felesége hol és mit vásárolt, vagy arról, hogy hol töltik az ünnepeket.

De nem fogom megtudni, hogy mi a helyzet a testnevelő órákkal. Pl. hány diákot mentenek fel tornaórákról különösebb ok nélkül az orvosok? Hogy milyen is a testnevelő tanár státusa? Hogy mit gondolnak egyes szülők a sportról, és mit nem tudnak róla?
Miért nem beszélnek arról, hogy hová jutott az elit sport, s hol tart ma a tömegsport? Hát az iskolássport vagy az utánpótlás? Vagy miért nem beszél senki elég hangosan a lelkes egyesületekről, elkötelezett alapítványok munkájáról?
Miért nem beszélünk arról, hogy az úszás lassan luxussporttá vált minálunk? Hogy vannak városok az Európai Unióban, amelyek központjából kitiltották a kerékpárosokat? Vagy arról, hogy vannak pozítiv példák is.
Miért nem beszélünk az önkörmányzatok szerepéről? Infrastrukturáról? vagy arról, hogy egyébként szerény költségvetéssel rendelkező önkormányzatok hogyan és miért tartanak fenn A ligás focicsapatot? Mennyibe kerül, és mi mindent lehetne ebből szintén a helyi sportéletért tenni?

Azt kívánom, hogy ilyesmikről, s persze emberekről, rendezvényekről, jó és rossz élményekről, kiváló teljesítményekről, edzésekről és edzéstervekről beszéljük itt.

7 válasz: “Miről is hallgatnak, amikor a sportról beszélnek?”

 1. Misi

  Igen, frusztráló amiről írsz. Ez van. Itt van például Kolozsvár: tanév ideje alatt közelíti az 1 millió lakost (lehet egy picit túlzok, de mindenképpen tömegekről beszélünk) Ehhez képest a városnak két olimpiai méretű úszómedencéje van, ezekben zajlik a gyerekek úszótanfolyama, vizilabdamérkőzések, a nyugdíjasok wellnesselése, téli időszakban köcsögök parádézása nyári strandlehetőség híján, ha komolyan gondolod, és egy-másfél órát edzésszerüen szeretnél úszni, reggel 5-kor kell kelned, hogy 6 órától megejthesd ezt a kis tevékenységet, de ezzel együtt még mindig 4-5 kollégát kell kerülgetned a sávodban.
  Vagy vegyük a futást. Mindenhol azt olvasni, hogy a futáshoz csak egy jó futócipő kell, s azzal eresztheted bárhol. De mi van, ha én nem akarom az autók kipufogógázát szívni az utcán, miközben a betonon cseszem szét az ízületeimet és köcsögök kiabálnak utánam, hogy “un-doi”, továbbá nem akarom, hogy kicsapott harcikutyák támadjanak rám a Bükkben és nem akarok alkalmanként 3 lejt fizetni azért, hogy a Babes-parkban kocoghassak, mert úgy gondolom, hogy nem kapok érte semmit cserébe.
  Miért nincs egy többszázezres lélekszámú nagyvárosnak, mint Kolozsvár, egy Central Park-, egy Margitsziget-szerű civilizált facilitása, ahol az ember fia kedvére vigyázhat az egészségére, azért, hogy minél tovább maradhasson egészséges tagja ennek a társadalomnak és minél később szoruljon arra, hogy kolonc legyen a társadalom nyakán.
  Szóval ilyen és ezekhez hasonló frusztrációim vannak nekem is.

 2. Bálint

  szerintem kissé igényes vagy

 3. Misi

  Tessék?!!!

 4. Bálint

  hát, hogy legyen olyan futópálya mint a Margitszigeten….
  nincs… meg sok uszoda sincs… kényelmetlen… de még jó, hogy van a Bükk és Babes-park.
  egyébként én is ezt a retorikát szoktam használni amikor meg kell győzzem magam, hogy ne menjek sehova s facebook-ozzak otthon vagy blogokat olvassak :)

 5. Misi

  Kedves Bálint, minél többen legyenek az olyanok, mint te, és nem is lesz.
  A retorika egy dolog, a sport pedig más dolog. A kettőt nem keverem. Retorikától függetlenül én olyankor is kimegyek szaladni, mikor neked még facebookozni sincs erőd és kedved. Az aszfalton, a kipufogógázban, a Bükkben, útfélre vetett állattetemek mellett, olykor legázsprayzve egy-egy kutyát. Ahol lehet, ahogy lehet. De közben vágyhatom valami jobbra, nem?

 6. Bálint

  dehogynem, s reméljük mire meglesz, még szaladni is képesek leszünk.

 7. Misi

  Na ezt jól mondod!:)

Válasz

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word